www.makkara.info

Akateeminen Kiuas-SeurA

Lehdistötiedote

 


Parhaat 2004
Kuvassa vasemmalta HK Ruokatalo Oyj:n Heimo Kirjavainen, voittaja Veijo Votkin ja Wursti Oy:n Juhani Valkeapää. Takana AKS:n puheenjohtaja Jyri Jämsä.

VEIJO VOTKIN JÄLLEEN VOITTOISANA

HK ensi kertaa mitalisijoilla

Akateeminen Kiuas-Seura r.y.:n valitsema paras uusi kotimainen makkara on helsinkiläisen Veijo Votkin Oy:n valmistama Bierwurst. Bierwurstia pidettiin voimakkaasti maustettuna, mutta silti tasapainoisena kokonaisuutena. Bierwurstille hävisi niukasti Wursti Oy:n Keskolle valmistama Pirkka Juusto-Krakovanmakkara. Kolmannen sijan jakoivat Gero Geick Bratwurst ja HK-Ruokatalo Oyj:n Pippurijuusto Kabanossi.

 

Veijo Votkinin tuote on nyt toista kertaa ykkösenä, ensimmäistä kertaa hän voitti vuoden 2000 kisan. Viime vuoden voittaja Wursti Oy jäi nyt hopealle Keskon valmistuttamalla makkaralla. HK-Ruokatalo ei aiemmin ole kärkisijoille yltänyt, vaikka onkin maamme suurin makkaranvalmistaja. Gero Geick on tässä joukossa hieman erilainen makkarantekijä, hän valmistaa makkaraa lähinnä tilauksesta.

 

Makkarat on arvioitu AKS:n istunnoissa viimeksi kuluneen vuoden aikana. Kauden aikana arvoitiin kaikenkaikkiaan 72 kotimaista uutuusmakkaraa, jotka seuran jäsenet ovat itse hankkineet kautta maan. Sokkotestissä makkaralle annetaan korkeintaan 20 pistettä, jotka jakaantuvat maun, ulkonäon sekä hinta/laatusuhteen kesken.

 

Vuoden parhaan kotimaisen makkaran valitsemisen tarkoituksena on osaltaan toteuttaa AKS:n yhtä keskeistä toimintamuotoa: kannustaa ja edistää hyvän makkaran valmistusta ja arvostusta Suomessa. Kaikki kärkeen sijoittuneet ovat lihanjalostajia, joiden valttikorttina on tuotteiden korkea laatu ja hyvä maku.

 

Oheisessa taulukossa arvioitujen makkaroiden kärki ajalta 1.9.2003-31.8.2004:

Paras makkara
TUOTE VALMISTAJA TYYPPI PVM YHTEENSÄ ARVIO
Chef Wotkin's Bierwurst Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki A-lk grillimakkarat 8.6.2004 19 Rasvainen, lihaisa, mehevä. Mausteita melko tavalla. Hyvä suutuntuma. Tasapainoinen, onnistunut kokonaisuus. Herättää olutjanon = nimensä mukainen.
Pirkka Juusto-Krakovanmakkara Wursti Oy, Järvenpää/Kesko Oyj A-lk grillimakkarat 9.3.2004 18,5 Karkea rakenne. Juustoa. Mukava purutuntuma. Maku tasapainoinen, mausteita käytetty sopivasti. Napakka nakki, selkeä, reipasja kirkas kokonaisuus. Edamia 10 %.
Hk:n Pippurijuusto Kabanossi HK Ruokatalo Oyj A-lk grillimakkarat 18.5.2004 17,5 Erikoinen makuelämys. Kokonaisuus aika onnistunut. Massa karkeahko, juustoa sopivasti. Jälkimaussa pippuria ja kuminaa.
Gero Geick Bratwurst Labskaus T:mi, Kustavi A-lk bratwurstit 21.10.2003 17,5 Lihaisa, tiukka rakenne. Miedot mausteet. Perusbratwurst, vähän kuivahko.
Forssan Tulinakki Liha ja Säilyke Oy, Forssa A-lk nakkimakkarat 16.3.2004 17 Paprikaa, chiliä ja runsaasti juustoa (emmentalia). Hyvä, juustoa on mutta chili voittaa. Jakoi mielipiteet puolesta ja vastaan.
Chef Wotkin's Sörkan Grillibalkan Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki A-lk grillimakkarat 4.5.2004 17 Riitävästi mausteita. Rakenne muhkurainen, ei kuitenkaan robusti. Runsaasti lihaa, mehevä ja hyvät aromit.
Kivikylän Ryynimakkara Kivikylän Kotipalvaamo, Huittinen B-lk ryynimakkarat 31.8.2004 17 Napakka ryynäri, massa kiinteä. Verta riittää! Hieman kuivahko. Asiallinen kokonaisuus.
Poutun Graham Ryynäri Pouttu Oy B-lk ryynimakkarat 16.9.2003 16,5 Punaista, tiivistä mössöä. Mukava maku, kaipaa puolukkahilloa lisukkeeksi. Napakka koostumus, onnistunut kokonaisuus. Ryynit aika pieniä. Todella vähäsuolainen.;
Wigrenin Herkkunakki Yrjö Wigren Oy, Tampere A-lk nakkimakkarat 3.8.2004 16,5 Oikein maukasta; ei kaipaa sinappia. Kuori hyvä, napsahtava. Nakkiin sopivat mausteet. Maistuu isommille lapsille. Kokonaisuus onnistunut.
Kivikylän Wanhanajan Nakki Kivikylän Kotipalvaamo, Huittinen A-lk nakkimakkarat 31.8.2004 16 Hyvä napsahdus, lihaisa. Rakenne napakka.
Pippuripalvimakkara Palviliha A-lk lihamakkarat 7.10.2003 16 Pippuria on, massa tasainen! Palviako? Pitkä, raikas jälkimaku. Lihaisa, rasvaa sopivasti.
Portin Emmentaler Juustomakkara Järvi-Suomen Portti A-lk grillimakkarat 20.7.2004 16 Melko hyvä lajissaan - oli sitten nakki tai grillimakkara. "Suomen paras" sinappi täydentää maun! Ei hassumpi tuote.

 Aiempia voittajia:

Akateeminen Kiuas-Seura r.y. on vuonna 1991 perustettu rekisteröity yhdistys. Sen tarkoituksena on makkaroiden aistinvaraisen arvioinnin ja siihen liittyen suomalaisen saunan ja saunomisen harrastuksen edistäminen. AKS on täysin riippumaton ja toimii kuluttajanäkökulmasta. AKS valitsee parhaan uutuusmakkaran nyt viidettä kertaa.

 

Liisankatu 17 B 13 • 00170 • Helsinki


Toimintansa aikana AKS on maistellut ja arvioinut makkaroita 32 eri maasta. Arvioinnit ovat jokaisen kiinnostuneen haettavissa AKS:n ylläpitämästä Makkaraportaalista, josta löytyy myös muuta makkaratietoutta sekä keskustelupalsta.