Makkarakupin teko

Julkisuudessa on viime vuosina liikkunut erilaisia makkarakuppiviritelmiä, Martin makkarakuppi esimerkiksi. AKS julkaisee nyt ohjeet aidon ja alkuperäisen makkarakupin tekemiseen. Tällä tyylillä on AKS:n juhlissa tarjottu alkumoukkua jo vuodesta 1991.


Aluksi tarvitaan tietysti makkara, joko sinistä tai punaista lenkkiä. Oleellista on massan rakenne, lenkki ei saa olla liian kiinteää, mutta ei myöskään aivan hötöä. Lenkit kuoritaan ja päät tasoitetaan.

Seuraavaksi lenkit paloitellaan, joko kahteen tai kolmeen osaan, riippuen siitä kuinka tilava kuppi halutaan.

AKS käyttää oheista kehittämäänsä makkaraporaa™ reiän tekemiseen. Porassa on merkintä 4 cl:n mitan kohdalla.

Makkaraporan avulla syntyy siisti kuppi. Brutaalimpi tapa on kovertaa sisusta teelusikalla.

Poraamisen aikana makkarasta otetaan toisella kädellä tiukka puristusote ja painetaan toisella kädellä pora suoraan makkaraan. Kun haluttu syvyys on saavutettu, kierretään poraa täysi ympyrä ja vetäistään se sisuksineen ulos.

Suomalaisen lenkin rakenne on tähän tarkoitukseen juuri sopivaa, pora uppoaa siihen kevyesti mutta se pysyy myös koossa jotta tappi saadaan ulos.

Liian syvyää reikää ei kannata yrittää, tai käy kuten kuvassa, syntyy pohjaton kuppi

Valmiita kuppeja syntyy nopeassa tahdissa

Seuraava vaihe onkin kuppien täyttäminen. Ennen täyttämistä ne kannattaa siirtää valmiiksi tarjoiluastiaan.

AKS:n salainen resepti - makkarakuppiin käytettävä juomasekoitus. Myös muita täyteaineita voi käyttää.

Sitten siirrytäänkin itse asiaan!

Jokainen nauttii makkarakupistaan omalla tavallaan. Tapana kuitenkin on, että juoman nauttimisen jälkeen kuppi syödään pois - ekologisesti!

Makkarakuppien valmistaminen näiden ohjeiden mukaisesti on täysin vapaata. Edellytämme kuitenkin että lähde mainitaan viitattaessa ja että kupeista käytetään nimistystä 'AKS:n makkarakuppi'.