« Saunasta ja kiukaista| Väkevästi maustetut ja lihaisat makkarat virolaisten vahvuutena »

Tuoremakkarat menestyksekkäitä, hopeasija jaettiin neljän kesken

syyskuu 19 2005 kirjoittaja: jyri

PALERMO VUODEN PARAS UUSI KOTIMAINEN MAKKARA

Akateeminen Kiuas-Seura r.y.:n (AKS) valitsema paras uusi kotimainen makkara on espoolaisen Wurst Fennican valmistama Palermo. Sen voittoisina ominaisuuksina olivat onnistuneet, vaikkakin erittäin voimakkaat chilin ja valkosipulin maut. Myös kakkossija meni samalle valmistajalle; Torino on vähemmän maustettu, mutta tuoksuu silti hienon aromikkaalta. Molemmat täyslihamakkarat ovat lisä-ja täyteaineettomia tuore- eli raakamakkaroita, ja niiden rasvaprosentti on vain 10%. Hopeasijan jakoivat samoilla pisteillä Torinon kanssa HK-Ruokatalo Oyj:n Hot Bacon Kabanossi, Veijo Votkinin Chef Wotkin’s Sörkanpoika sekä mikkeliläisen Maajussin Tilajalosteen Juusto-Bratwursti.

Makkarat on arvioitu viimeksi kuluneen vuoden aikana AKS:n istunnoissa. Kauden aikana arvoitiin kaikenkaikkiaan 73 kotimaista uutuusmakkaraa, jotka seuran jäsenet ovat itse hankkineet kautta maan. Sokkotestissä makkaralle annetaan korkeintaan 20 pistettä, jotka jakaantuvat maun, ulkonäon sekä hinta/laatusuhteen kesken.

Tämän vuosittain jaettavan huomionosoituksen tarkoituksena on osaltaan toteuttaa AKS:n yhtä keskeistä toimintamuotoa: kannustaa ja edistää hyvän makkaran valmistusta ja arvostusta Suomessa. Kärkeen sijoittuneet ovat pieniä, paikallisia lihanvalmistajia, joiden valttikorttina on tuotteiden korkea laatu ja hyvä maku.

Parhaat uudet kotimaiset makkarat ajalta 1.9.2004-31.8.2005:

TUOTE

VALMISTAJA/ LISÄTIETOJA

YHT

ARVIO

Palermo

Wurst Fennica Oy, Espoo/

Kimmo Manninen, puh. (09) 813 3954

18

Tuoksuu hyvälle . Karaktääriä. Rakenne ja maku puhtaan talonpoikaismainen. Sopiva chilipippuri ja muut mausteet. Loistava jälkimaku.

Torino

Wurst Fennica Oy, Espoo/

Kimmo Manninen, puh. (09) 813 3954

17

Hieno aromikas kukkea tuoksu. Maku myös odotusten mukainen! Ei kaipaa sinappia. Hieman kuiva. Rasvaa ehkä voisi olla aavistus enemmän. Käsityön oloa. Napakka nakki. Hyvin maustettu. oreganoa ym.

Hot Bacon Kabanossi

HK-Ruokatalo Oyj, Turku

17

Mausteita reilusti, isompi cutterin terä=karkeampi massa. Chiliä mukana, tasainen mukava jälkimaku, ei polttava vaan miellyttävä “kipu”. Kelpo makkara!

Chef Wotkin’s Sörkänpoika

Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki

17

Pippurinen, sujuvat mausteet. Sinapin kanssa mehukas.

Maajussin Juusto-Bratwursti

Maajussin Tilajaloste, Mikkeli

17

Karkea rakenne. Reilusti juustoa ja yrttejä, ei perinteinen bratwursti. Miellyttävä kokonaisuus.

Akateeminen Kiuas-Seura r.y. on vuonna 1991 perustettu rekisteröity yhdistys. Sen tarkoituksena on makkaroiden aistinvaraisen arvioinnin ja siihen liittyen suomalaisen saunan ja saunomisen harrastuksen edistäminen. AKS on täysin riippumaton ja toimii kuluttajanäkökulmasta. AKS valitsee parhaan uutuusmakkaran nyt neljättä kertaa.

Toimintansa aikana AKS on maistellut ja arvioinut makkaroita yli 30 eri maasta. Arvioinnit ovat jokaisen kiinnostuneen haettavissa AKS:n ylläpitämästä Makkaraportaalista, josta löytyy myös muuta makkaratietoutta sekä keskustelupalsta.

Lisätietoja: AKS r.y.: Puheenjohtaja Jyri Jämsä, puh. 050 558 7894, email: aks@makkara.info,

PDF

Aiempia voittajia:

Luokiteltu Yleinen |

Voit seurata tähän viestiin tulevia kommentteja RSS 2.0 syötteen avulla. Sekä kommentit että pingit on suljettu.


Ei en&amul;ä kommentteja.
       

Sivun alkuun

  RSS

JavaScript DHTML Menu Powered by Milonic