« AKS 15 vuotta – juhlaseminaari| Tammikuun testatut »

Joulumakkaraa joulupöytään

joulukuu 15 2006 kirjoittaja: Niilo Orola

Joulumakkaraa on taas tarjolla hyvinvarustelluissa kaupoissa, mutta kuuluuko makkara nykyään myös suomalaiseen joulupöytään?


Jouluperinteet syntyvät ihmisten tottumusten pohjalta, kuitenkaan kovin monessa suomalaisessa kodissa makkaraa ei näy joulupöydässä. Onko aihetta korottaa makkaran arvostusta kinkun ja graavatun kalan rinnalle? Makkara voisi sopia myös välipäivien ruokalajiksi kun pelkkä kuiva kinkku alkaa tympiä!

Minkälaisia makkaroita on sitten saatavissa? Suomalaiset joulumakkarat ovat usein miten lenkkityyppisiä joulukiekuroita. Yleensä niissä käytetään lähes pelkästään hienoksi jauhettua sianlihaa. Joulumakkarat ovat usein savustamattomia ja valmistettu keittämällä, mikä antaa niille luonteenomaisen vaalean värin.

Joulumakkaroiden luonteenomainen piirre ovat niiden mausteet: inkivääri, kardemumma, kaneli ja pomeranssinkuori. Juuri nämä mausteet kuuluvat joulunajan keittiön tuoksuihin. Siten ne löytyvät myös useimmista joulumakkaroista. Mausteet ovat se jokin, joka tekee makkarasta joulumakkaran. Joulumakkaroiden mausteutus voi vaihdella paljonkin makkaramestarin uskalluksen mukaan.

Akateeminen Kiuas-Seura on luonnehtinut tälläkin hetkellä saatavissa olevia joulumakkaroita seuraavin sanakääntein:

Luokiteltu Yleinen |

Voit seurata tähän viestiin tulevia kommentteja RSS 2.0 syötteen avulla. Sekä kommentit että pingit on suljettu.


Yksi kommentti viestiin “Joulumakkaraa joulupöytään”

  1. Makkaraa » Blog Archive » Joulumakkarat kirjoittaa:
    joulukuu 25 2008 kello 11:50

    [...] Lue myös Niilon kolumni aiheesta! [...]


       

Sivun alkuun

  RSS

JavaScript DHTML Menu Powered by Milonic