« Tuhat kertaa makkaran maistelua| Grillifestivaalit 2012 »

SAARIOISTEN TUOREMAKKARA VUODEN PARAS

syyskuu 16 2011 kirjoittaja: jyri

kunniajasen20-VUOTIAS  AKS  VALITSI  PARHAAT  MAKKARAT  JA  KUNNIAJÄSENIÄ

Akateeminen Kiuas-Seura r.y.:n (AKS) valitsema paras kotimainen makkara vuodelta 2011 on hämäläisen Saarioinen Oy:n valmistama GrilliWurst Yrtti-Bratwurst tuoremakkara. ”Miellyttävä tuoksu, karkea  rakenne,  yrttiä  esillä  jo  paljaallakin  silmällä,  ja  sopivat  mausteet  vaikuttavat  paljon.” toteaa puheenjohtaja  Jyri  Jämsä.  Kakkossijalle  ylsi  Kivikylän  Kotipalvaamon  Saksalaistyyppinen  Bratwurst joka on ”perinteinen brade, lievästi maksamakkaramainen maku” ja kolmossijalle Järvi-Suomen Portin Ukkopekka Bratwursti jossa ”pippuri kihelmöi poskissa jättäen voimakkaan jälkimaun suuhun”. Lisäksi  kunniamaininta  annetaan  Perniön  Liha  Oy:n  valmistamalla  Helsingin  Makkaratehtaan  Joulumakkaralle,  jonka uudistettu resepti on erittäin onnistunut, ”kaneli tuntuu tuoksussa ja maussa, sinappi tarpeeton”

Akateeminen Kiuas-Seura on maistellut makkaroita jo 20 vuoden ajan ja kokoontunut yli tuhat kertaa arviointi-istuntoihin.  Tämän  maistelukauden  aikana  arvioitiin  kaiken  kaikkiaan  151  makkaraa,  joista 90 oli Suomessa valmistettuja uutuuksia. Kaiken kaikkiaan tiedot löytyvät jo 3244 makkarasta, joista
noin  tuhatta  on  maisteltu  useamman  kuin  yhden  kerran.  Arvioidut  makkarat  ovat  seuran  jäsenet hankkineet lähikaupoista kautta maan, joitakin on saatu suoraan valmistajalta. Kaikki kotimaiset uutuudet  pyritään  maistelemaan.  Maistelussa  arvioidaan  makua,  rakennetta,  massan  sidosteisuutta  ja
kuoren rapeutta Sokkotestissä makkaralle annetaan korkeintaan 100 pistettä, jotka jakaantuvat maun, ulkonäön sekä hinta/laatusuhteen kesken.

Parhaat uudet kotimaiset makkarat ajalta 1.9.2010-31.8.2011:

Tuote

Valmistaja

yht

Arvio

Saarioisen Grilliwurst Yrtti Bratwurst

Saarioinen Oy,

Järvensivuntie 1, PL 108

33101 Tampere

Puh. (03) 244 7111

95

Miellyttävä tuoksu, karkea rakenne, yrttiä esillä, puruvastus sopiva, rapsahtava kaunis kuori. Pysyvä ja pitkä suuntäyteinen jälkimaku. Lihaisa, käsityömakkaramainen

Kivikylän Bratwurst Saksalaistyyppinen

Kivikylän Kotipalvaamo, Palvarinkatu 10

32700 Huittinen

puh: 02-5607500

94

Yrttejä, perinteinen brade, lievästi maksamakkaramainen maku, napakka, suutuntuma miellyttävä, jälkimaku miellyttävä, onnistunut kokonaisuus, lisääkin menisi.

Portti Ukkopekka Bratwursti

Järvi-Suomen Portti Oy,

PL 343,

50101 Mikkeli

Vaihde 020 759 2200

92

Vaatii lieden lämpöä tai sähköparilaa / grilliä, tiukka rakenne, pippuri kihelmöi poskissa jättäen voimakkaan jälkimaun suuhun, lihaa on ja pikkuisen inkiväärinkin makua havaittavissa.

AKS valitsee parhaan uutuusmakkaran nyt 12. kertaa. Aiempia voittajia:

· 2010: Hunajainen Vuohenjuustomakkara, Makuliha Oy, Tammela

· 2009: Kevätgrilleri, West Chark Oy, Pohja

· 2008: Wilhelm Raakamakkara, Atria Oyj, Seinäjoki

· 2007: Bratwursti, Pajuniemi Oy, Sipoo

· 2006: Marskin Sauva, Maajussin Tilajaloste, Mikkeli

· 2005: Palermo, Wurst Fennica, Espoo

· 2004: Chef Wotkin’s Bierwurst, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki

· 2003: Juustowursti, Wursti Oy, Järvenpää

· 2002: Karelian Hirvibalkan, Karelian Lihajaloste Oy, Ylämylly (Liperi)

· 2001: Hirvisalami, Makuliha Ky, Tammela.

· 2000: Chef Wotkin’s Sörkan Wursteri, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki

Juhlan  kunniaksi  on  valittu  seuran historian ensimmäiset kunniajäsenet. ”Nämä valitut henkilöt ovat kaikki toimineet pitkään suomalaisen lihanjalostusteollisuuden piirissä ja ovat olleet erittäin aktiivisia uusien makkaramakujen tuottamisessa”, toteaa AKS:n kunniapuheenjohtaja Risto Pappinen.

Valitut kunniajäsenet ovat:

veijov1.   Veijo Votkin
Veijo  Votkin  perusti  Lihatukku  Veijo  Votkin  Oy:n  1978  ja  on  kasvattanut  siitä  monipuolisen ruokatalon  Helsingin  Sörnäisiin.  Vuodesta  2000  alkaen  tuotteita  on  ollut  saatavana  myös omasta tehtaanmyymälästä. Makkaroiden tuotekehittelyssä Votkin on ollut aktiivinen ideoija.
AKS  on  valinnut  Votkin  makkarat  kahdesti  vuoden  parhaaksi,  2000  sekä  2004,  ja  useana vuonna niitä on ollut kärkikolmikossa.

marttip2.   Martti Puustinen
Martti Puustinen perusti Karelian Lihajaloste Oy:n 1990 Pohjois-Karjalaan, Joensuun kupeelle Ylämyllylle, ja se tuottaa erilaisia lihajalosteita sekä pizzatuotteita. Tehtaan tuhouduttua lähes täysin  tulipalossa  2006  se  jälleenrakennettiin  ja  toimii  taas  lähes  tuplateholla.  Puustinen  on tuottanut  monia  mielenkiintoisia  makkaramakuja  maisteltavaksi,  mm.  parhaaksi  makkaraksi valitun Hirvibalkanin vuonna 2002.

jussia3.   Jussi Ali-Lekkala
Jussi Ali-Lekkala vastaa tammelalaisen Makuliha Oy:n tuotekehityksestä ja on ollut mukana kehittämässä perheyhtiötä vanhempiensa sekä siskonsa kanssa. Makuliha tuotteet ovat saaneet  tunnustusta  useissa  Makkaramestari-kilpailuissa  ja  AKS  on  valinnut  kahdesti,  2001  ja 2010, Makulihan makkaran vuoden parhaaksi.

Näiden huomionosoitusten tarkoituksena on osaltaan toteuttaa AKS:n yhtä keskeistä toimintamuotoa: kannustaa ja edistää hyvän makkaran valmistusta ja arvostusta Suomessa.

Toimintansa aikana AKS on maistellut ja arvioinut 3244 makkaraa 34 eri maasta. Arvioinnit ovat jokaisen kiinnostuneen haettavissa Makkaraportaalista, josta löytyy myös muuta makkaratietoutta sekä keskustelupalsta.

Akateeminen Kiuas-Seura r.y. on vuonna 1991 perustettu rekisteröity yhdistys. Sen tarkoituksena on makkaroiden aistinvaraisen arvioinnin edistäminen. AKS on täysin riippumaton ja toimii kuluttajanäkökulmasta.

Luokiteltu Faktaa, Kauppoja, Uutuudet, Valmistajia |

Voit seurata tähän viestiin tulevia kommentteja RSS 2.0 syötteen avulla. Sekä kommentit että pingit on suljettu.


Ei en&amul;ä kommentteja.
       

Sivun alkuun

  RSS

JavaScript DHTML Menu Powered by Milonic