« Grillifestivaalit 2012| Kesäretki Pärnuun Grillifestareille 07-09.06.2013 »

RÖÖPERIN CHILIGRILLI VUODEN PARAS

syyskuu 18 2012 kirjoittaja: jyri

AKS VALITSI ENSIMMÄISTÄ KERTAA PARHAAT TYYPEITTÄIN

Akateeminen Kiuas-Seura r.y.:n (AKS) valitsi tänä vuonna ensi kertaa parhaat makkarat makkatyypeittäin. ”Emme enää vertaa ryynimakkaraa bratwurstiin, vaan nostamme esiin erityyppisiä loistavia makkaroita”, kertoo puheenjohtaja Jyri Jämsä. Kaikista arvioiduista makkaroita parhaat pisteet sai Perniön Liha Oy:n valmistama Rööperin Chiligrilli, jossa ”juusto tasapainottaa chilin poltteen suuhun sopivaksi.”  Kaikkiaan 8 valmistajaa palkitaan kunniakirjoilla AKS:n vuosijuhlan yhteydessä 22.syyskuuta.

 

Parhaat uudet kotimaiset makkarat ajalta 1.9.2011-31.8.2012:

Tuote Valmistaja yht Arvio
Sarja: Grillimakkarat
Helsingin Makkaratehtaan Rööperin Chiligrilli Perniön Liha Oy, Salo 94 mukana mukava chili! Juusto pehmentää chilin vaikutetta mukavasti suuhun sopivaksi, massa ei liian tiukka, chili myös jälkimaussa miellyttävä, lievä makeus sopii juuri tällaiseen makkaraan.
Sarja: Bratwurstit
Nuerenburg Bratwurst Ab A. Kastén Oy, Espoo 92 Lihaisa brade, oikein miellyttävä suutuntuma, rakenne sopivan tiukka, yrttejä ja mausteita tasapainoisesti, esimerkillinen bratwursti, mallisuoritus, 

helppo syötävyys, makkara kosteuttaa suun

Sarja: Ryynimakkarat
Puolukkainen Hirviryynimakkara Makuliha Oy, Tammela 91 Hirvi 9%, makkara aika jämäkkä ryynimakkaraksi, pysyy kasassa, napakka puraista, onnistunut hyvin mausteutus, pippuria mukavasti, tummanvärinen, rapsakka makkara
Sarja: Lenkkimakkarat
Ohut Palvattu Maalaislenkki Atria Oyj, Nurmo 86 Savun tuntua ja makua, keinosavua? Lihaa on, rustiikki karkea jauhatus massassa, vähän rasvanmakua, suuntäyteinen hyvä maku, mukava jälkimaku.
Sarja: Nakkimakkarat
Chorizo-nakki Wursti Oy, Järvenpää 93 Chilin lempeä tulisuus lämmittää poskia voimakkaasti, voima tulee esiin BBQ-tyyppisesti, rasvapitoisuus balanssissa, hyvä puruvastus, tasapainoinen ja pirteä esitys.
Sarja: Lihamakkarat
Juhlagrilleri West Chark Oy, Pohja 92 Juustoa ja kaikenlaisia paprikatuotteita, makkaran iloinen väri, erikoinen suomalaisella makukartalla, mehevä sopivan rasvainen makkara, massa timmi, antaa kelpo puruvastuksen, hyvä maku suussa loppuun asti
Sarja: Raakamakkarat
Bierwurst Yrjö Wigren Oy, Tampere 93 possu maistuu, tuoksuu tuoreelta, mausteutus BBQ-luonteinen, massassa sattumia, maku tasaisen hyvä,  todella suuntäyteinen
Sarja: Erikoismakkarat
Hirviryynäri Karelian Lihajaloste, Ylämylly 91 Ryynejä, kooltaan suuria, veretön ryynimakkara, makeampi sinappi sopii yhteen, parhaiten maustettu ryynäri, ryynäriksi tukeva jälkimaku

 

Akateeminen Kiuas-Seura on maistellut makkaroita vuodesta 1991 ja on kokoontunut yli tuhat kertaa arviointi-istuntoihin. Tämän maistelukauden aikana arvioitiin kaiken kaikkiaan 158 makkaraa, joista 112 oli Suomessa valmistettuja uutuuksia.

 

Kaiken kaikkiaan tiedot löytyvät jo 3402 makkarasta, joista 550 on maisteltu useamman kuin yhden kerran. Arvioidut makkarat ovat seuran jäsenet hankkineet kaupoista kautta maan, joitakin on saatu suoraan valmistajalta. Kaikki kotimaiset uutuudet pyritään maistelemaan

Maistelussa arvioidaan makua, rakennetta, massan sidosteisuutta ja kuoren rapeutta Sokkotestissä makkaralle annetaan korkeintaan 100 pistettä, jotka jakaantuvat maun, ulkonäön sekä hinta/laatusuhteen kesken.

 

AKS valitsee parhaan uutuusmakkaran nyt 13. kertaa.

 

Aiempia voittajia:

 

 

Näiden huomionosoitusten tarkoituksena on osaltaan toteuttaa AKS:n yhtä keskeistä toimintamuotoa: kannustaa ja edistää hyvän makkaran valmistusta ja arvostusta Suomessa.

 

Akateeminen Kiuas-Seura r.y. on vuonna 1991 perustettu rekisteröity yhdistys. Sen tarkoituksena on makkaroiden aistinvaraisen arvioinnin edistäminen. AKS on täysin riippumaton ja toimii kuluttajanäkökulmasta. Toimintansa aikana AKS on maistellut ja arvioinut 3244 makkaraa 34 eri maasta. Arvioinnit ovat jokaisen kiinnostuneen haettavissa Makkaraportaalista, josta löytyy myös muuta makkaratietoutta sekä keskustelupalsta.

 

Luokiteltu Uutuudet, Valmistajia |

Voit seurata tähän viestiin tulevia kommentteja RSS 2.0 syötteen avulla. Sekä kommentit että pingit on suljettu.


Ei en&amul;ä kommentteja.
       

Sivun alkuun

  RSS

JavaScript DHTML Menu Powered by Milonic