« YLI 100 UUTUUSMAKKARAA MAISTELTU| WURSTI JA PERNIÖN LIHA MOLEMMAT TUPLAVOITTAJIKSI »

Parhaat makkarat palkittu jo 20 kertaa
Jalopätkä Punkalaitumelta paras

syyskuu 19 2019 kirjoittaja: aks

Jalopätkä Punkalaitumelta paras

Akateeminen Kiuas-Seura r.y. (AKS) on valinnut jälleen vuoden parhaat makkarat. Arvioiduista makkaroista parhaat pisteet sai grillimakkarasarjan voittaja, Metsärannan Liha Oy:n valmistama Jalopätkä. Metsärannan Liha on vuonna 1995 perustettu lähiruokaan keskittyvä valmistaja Punkalaitumelta.

 

”Makua tuntuu paljon, jälkipolttoa reilusti, oikein valloittava makkara!”, summaa puheenjohtaja Jyri Jämsä.

Korkeimmat pisteet omissa luokissaan saaneet kuusi makkaraa palkitaan kunniakirjoilla AKS:n XXVIII vuosijuhlan yhteydessä 21. syyskuuta.

Parhaat uudet kotimaiset makkarat ajalta 1.9.2018 – 31.8.2019:

A-lk grillimakkarat
Jalopätkä/ Metsärannan Liha, Punkalaidun 95 Makua tuntuu paljon, pippuria, ja jalopeno valtaa alaa, mausteet runsaat, mehukas kuorikin hyvä jälkipolttoa reilusti, mutta vain tarpeeksi, oikein valloittava makkara, kapsaisiinin määrä just jetsulleen.
Raakamakkarat
Portermakkara / Kotkan Lihamestarit Oy 94 Maukas, kuori hyvä, makkara pysy hyvin kasassa, lihapataankin sopiva mausteyhdistelmä tai -lisä makkarassa, lihaisa, pippureita maussa, pieni suolalisä voisi parantaa entisestään, sopisi vaikka tapasmakkaraksi, maltillinen mausteutus, anna jäähtyä hiukan ennen nautintaa.
B-lk ryynimakkarat
Gluteeniton Palvarin Ryynimakkara/ 

Kivikylän Kotipalvaamo Oy, Huittinen

92 Tiukka massa, liianko, ohra korvattu jollain pienemmällä ryynillä, rasvaa mukavasti, aluksi kuivakka, voisi olla jonkun mehukkaan rinnalla, maku oikein miellyttävä, jälkimaku parasta makkarassa, jotain uutta ryynäririntamalla!
A-lk nakkimakkarat
Savuinen Mustapippurinakki/ Harjun Makkaratehdas Oy, Helsinki 92 Lihaisa, rankka rakenne nakiksi, läskiä, lihabiittejä, pippurina, mausteet osuneet kohdalleen, itäeurooppalaisen makkaraperinteen edustaja, jakaa mielipiteitä, mutta suurimmalle osalle varmasti maistuu jos ole makkarapoliittisia katsantokantoja kuvitellun terveellisyyden suhteen.
A-lk lenkkimakkarat
Juhlalenkki/ Veljekset Mattila Oy, Ylöjärvi 90 Pippuri erottuu, onnistunut miellyttävä mausteutus joulun tai muun juhlan hengessä, tämän makkaran tahtiin tanssii tontut, hipsun hapsun tipe tipe tap, aiheuttaa lievää kuumotusta poskissa, vaikka tasainen massa suutuntuma hyvä.
A-lk erikoismakkarat
Argentiinalainen Salchicha/T:mi Etelän Tasanko, Espoo 90 Makeahko, massa hyvä, sopiva puruvastus, läskiä sekä sulaneessa tilassa että kiinteässä muodossa, karkea rakenne, hyvä lihanlähde. pippuria mukana, kiitettävät ja riittävät mausteet.

 

Akateeminen Kiuas-Seura on maistellut makkaroita vuodesta 1991 lähtien ja on kokoontunut arviointi-istuntoihin jo 949 kertaa. Tämän maistelukauden (1.9.2018 – 31.8.2019) aikana pidetyissä 22 istunnossa arvioitiin kaiken kaikkiaan 146 makkaraa, joista 119 oli Suomessa valmistettuja uutuuksia.

Maistelussa arvioidaan makua, rakennetta, massan sidosteisuutta ja kuoren rapeutta. Sokkotestissä makkaralle annetaan korkeintaan 100 pistettä, jotka jakaantuvat maun, ulkonäön sekä hinta/laatusuhteen kesken. Tiedot löytyvät 4548 makkarasta. Arvioidut makkarat ovat seuran jäsenet hankkineet kaupoista kautta maan, joitakin on saatu suoraan valmistajalta. Kaikki kotimaiset uutuusmakkarat pyritään maistelemaan.

 

AKS valitsee parhaat uutuusmakkarat nyt 20. kertaa.

Aiempia vuoden parhaita:

 

 

Näiden huomionosoitusten tarkoituksena on osaltaan toteuttaa AKS:n yhtä keskeistä toimintamuotoa: kannustaa ja edistää hyvän makkaran valmistusta ja arvostusta Suomessa.

 

Akateeminen Kiuas-Seura r.y. on vuonna 1991 perustettu rekisteröity yhdistys. Sen tarkoituksena on makkaroiden aistinvaraisen arvioinnin edistäminen. AKS on täysin riippumaton ja toimii kuluttajanäkökulmasta. Toimintansa aikana AKS on maistellut ja arvioinut makkaroita 35 eri maasta. Arvioinnit ovat jokaisen kiinnostuneen haettavissa Makkaraportaalista, josta löytyy myös muuta makkaratietoutta sekä keskustelupalsta.

 

 

Luokiteltu Yleinen |

Voit seurata tähän viestiin tulevia kommentteja RSS 2.0 syötteen avulla. Sekä kommentit että pingit on suljettu.


Ei en&amul;ä kommentteja.
       

Sivun alkuun

  RSS

JavaScript DHTML Menu Powered by Milonic