« Akateeminen Kiuas-Seura 30 vuotta 18.9.2021, juhlapuhe Lihakeskusliitto ry:n toimitusjohtaja Mari Hannuksela| HUIPPUKOKIN JA PIENVALMISTAJAN YHTEISTYÖLLÄ VOITTOON »

MAKKAROIDEN MONINAISUUS LAAJENEE VUOSI VUODELTA

syyskuu 13 2022 kirjoittaja: aks

WURSTI VOITTOON KAHDESSA SARJASSA

Akateeminen Kiuas-Seura r.y. (AKS) on valinnut jälleen vuoden parhaat makkarat. Arvioiduista makkaroista parhaat yhteispisteet sai Wursti Oy:n S-ryhmälle valmistama Kotimaista Chili-Cheddar Raakamakkara. Wursti Oy on järvenpääläinen per-heyritys jo kolmannessa sukupolvessa.

”Laadukas juusto pitää chilin kurissa eikä tule mitään teräviä maku- tai maus-tepiikkejä, onnistunut chilimakkara”, summaa puheenjohtaja Jyri Jämsä.

Korkeimmat pisteet omissa luokissaan saaneet 7 makkaraa palkitaan kunniakirjoilla AKS:n 31. vuosijuhlan yhteydessä 17. syyskuuta 2022.

Parhaat uudet kotimaiset makkarat ajalta 1.9.2021 – 31.8.2022:
Tuote yht Arvio
RAAKAMAKKARAT
Kotimaista Chili-Cheddar Raakamakkara/ Wursti Oy, Järvenpää 95 Maittavat mausteet, kivasti chiliä poltetta tuntuu vaiheittain makujen pyö-riessä posken pinnoilla, lihaisa, oikein tasapainoinen, laadukas juusto pitää chilin kurissa eikä tule mitään teräviä maku- tai maustepiikkejä, onnistunut chilimakkara
GRILLIMAKKARAT
Lärvisen Lerssi Cheddar Jalopeno Grillimakkara/ Liedon Lihakauppa, Lieto 94 Mehevän lihaisa sopiva puruvastus, jo kylmänä chili tuntuu, hyvä kuori, juustoa sopivasti, hyvin tasapainoinen esitys, lämmitys vapauttaa maut, vaikea sanoa mitä kaipaisi lisää, pippuriakin mukana.
LIHAMAKKARAT
Wigren Chipotle Wurst/ Yrjö Wigren Oy, Tampere 90 Hyvä kuori, lihabiittejä massassa, laadukkaan tuntuinen, mehevä, chili pik-kuisen jälkijunassa, mutta pääosassa, polte jatkuva, todella hyvä lihanakki.
ERIKOISMAKKARAT
Feri’s Aurajuusto Pekoni Raakamakkara/ Makka-ramies Oy, Helsinki
90 Tätä herkkua on saatavissa vain valmistajalta, Aurajuustoa kiitettävät 20%, missään makkarassa ei tällaista ole koettu, pekonia lihan seassa, juustoa riittää ja hienoa makua, hyvä syötävyys, ihan mukava, tarjoaa töitä pureske-lun muodossa, vähän vaikea kuori, joku kaipaisi pientä terävyyttä makuun, mutta toimii varmasti ruokana, jossa ympärillä lisukkeita, valmis tuote.
SALAMIMAKKARAT
Maku Brewing O’makkara/ Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki 90 Rouhean makuinen, mausteet puskee esille, lihaisa karkea rakenne, kuori hyvä, maut tasapainoisia, otetaan mielellään uudelleen. käytetty Stout -olutta, ammattimainen tuote, tummanpuhuva, mukana muutakin kuin si-kaa, nautaa? tiukka rakenne, saa pureskella sydämensä kyllyydestä, ma-keutta ja suolaisuutta, rasvaa kovassa ja pehmeässä muodossa, myös me-hukkuutena.
LENKKIMAKKARAT
Metsärannan Lihalenkki/ Metsärannan Liha, Pun-kalaidun 89 Lihaa löytyy, rakenne sidoksinen, hiukan leikkelemakkaramainen, rasvaa ja lihaa riittävästi, irtorasvaa ei juuri havaittavissa, mausteita ja suolaa sopi-vasti
NAKKIMAKKARAT
Parhaimmat Feta-basilika Nakki/ Wursti Oy, Järvenpää 85 Tuoksu erikoinen, jotakin yrttiä runsaasti, kohtalaisen mehevä. kasviperäi-nen aines hiukan häiritsee nautintoa, kiitettävää sen sijaan massan karkea jauhatus, juustoinen pehmeä vivahdus selkeäsi esillä suutuntumassa ja maussa, joillekin yrttisyys liikaa.

Akateeminen Kiuas-Seura on maistellut makkaroita vuodesta 1991 lähtien ja on ko-koontunut arviointi-istuntoihin jo 994 kertaa. Tämän maistelukauden (1.9.2021 – 31.8.2022) aikana pidetyissä 18 istunnossa arvioitiin kaiken kaikkiaan 124 makkaraa 9 eri maasta, joista 91 oli Suomessa valmistettuja uutuuksia.
Maistelussa arvioidaan makua, rakennetta, massan sidosteisuutta ja kuoren rapeut-ta. Sokkotestissä makkaralle annetaan korkeintaan 100 pistettä, jotka jakaantuvat maun, ulkonäön sekä hinta/laatusuhteen kesken. Tiedot löytyvät 4935 makkarasta. Arvioidut makkarat ovat seuran jäsenet hankkineet kaupoista kautta maan, joitakin on saatu suoraan valmistajalta. Kaikki kotimaiset uutuusmakkarat pyritään maistele-maan.

AKS valitsee parhaat uutuusmakkarat nyt 23. kertaa.

Aiempia vuoden parhaita:

2021: Pirkka Parhaat Tex-mex Grillimakkara, Makuliha Oy
2020: Grillimaisteri Kiełbasa, Wursti Oy
2019: Jalopätkä, Metsärannan Liha Oy
2018: HK Maakarit® Livornon Luigi, HKScan Finland Oy
2017: Brunssinakki, Yrjö Wigren Oy, Tampere
2016: Valkosipuli-Yrttimakkara, Harjun Makkaratehdas, Helsinki
2015: All Natural Bratwurst, Snellmanin Lihajalostus Oy Pietarsaari
2014: Helsingin Makkaratehtaan Lammasmerguez, Perniön Liha Oy, Salo
2013: Harjun Savuinen Mustapippurimakkara, Harjun Makkaratehdas, Helsinki
2012: Rööperin Chiligrilli, Perniön Liha Oy/Helsingin Makkaratehdas
2011: Grillwurst Yrtti-Bratwurst, Saarioinen Oy
2010: Hunajainen Vuohenjuustomakkara, Makuliha Oy, Tammela
2009: Kevätgrilleri, West Chark Oy, Pohja
2008: Wilhelm Raakamakkara, Atria Oyj, Seinäjoki
2007: Bratwursti, Pajuniemi Oy, Sipoo
2006: Marskin Sauva, Maajussin Tilajaloste, Mikkeli
2005: Palermo, Wurst Fennica, Espoo
2004: Chef Wotkin’s Bierwurst, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki
2003: Juustowursti, Wursti Oy, Järvenpää
2002: Karelian Hirvibalkan, Karelian Lihajaloste Oy, Ylämylly (Liperi)
2001: Hirvisalami, Makuliha Ky, Tammela.
2000: Chef Wotkin’s Sörkan Wursteri, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki

Näiden huomionosoitusten tarkoituksena on osaltaan toteuttaa AKS:n yhtä keskeistä toimintamuotoa: kannustaa ja edistää hyvän makkaran valmistusta ja arvostusta Suomessa.

Akateeminen Kiuas-Seura r.y. on vuonna 1991 perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on makkaroiden aistinvaraisen arvioinnin edistäminen. AKS on täysin riippumaton ja toimii kulutta-janäkökulmasta. Toimintansa aikana AKS on maistellut ja arvioinut makkaroita 35 eri maasta. Arvioinnit ovat jokaisen kiinnostuneen haettavissa Makkaraportaalista, josta löytyy myös muuta makkaratietoutta.

Luokiteltu Yleinen |

Voit seurata tähän viestiin tulevia kommentteja RSS 2.0 syötteen avulla. Sekä kommentit että pingit on suljettu.


Ei en&amul;ä kommentteja.
       

Sivun alkuun

  RSS

JavaScript DHTML Menu Powered by Milonic