Uusimmat     A-lk makkarat     B-lk makkarat     Hakukone     Taustaa     Ohjeita     Jäsenille     Linkkejä     ?          Frames/Javascript
Ilmoituslomake
Lihatukku Veijo Votkin Oy
Kastor Oy

Tervetuloa makkaran maailmaan!

Suomalaisen makkaran laatu on viime vuosina kehittynyt huomattavasti, ja uusia pieniä valmistajia syntyy jatkuvasti. Mutta mistä saa tietoa uutuuksista? Vastaus on tässä.
Näiltä sivuilta löydät arviot yli tuhannesta erilaisesta makkarasta, ynnä tietoja ja vinkkejä sekä hankintaan että valmistamiseen. Päivitämme tietoja jatkuvasti.

Ensimmäinen vuosi

Makkaraportaali on nyt ollut toiminnassa vuoden verran, ja kävijämäärät ovat lisääntyneet koko ajan, nyt ollaan noin tuhannessa lukijassa kuukaudessa. Joka kuukaudelle on löytynyt vieraskynäilijä AKS:n omista riveistä, mistä kiitos jäsenistölle! Olemme saaneet lukea näkemyksiä makkarakulttuurin eri puolista.

Ensimmäisenä Mikko Makkonen kertoili kesäkuussa kuinka makkaran syönti on olennainen osa suomalaista ruokakulttuuria. Heinäkuussa nimimerkki Kari Leetikko otti hieman salsicciaa Eino Leinon päivän kunniaksi. AKS:n perustajajäsen Pasi Lintunen kertoili sitten elokuussa makkaran maistumisesta perheen pienimmellekin, antaen myös maukkaan hapankaalireseptin.

Snobbailun vaaroista varoitteli Vesa Vuorimaa syyskuussa todeten että kaikkea ei tarvitse hyväksyä. mutta kaikkea kannattaa kokeilla - makkaraa ainakin. Lokakuussa AKS:n kunniapuheenjohtaja Risto I. Pappinen kertoili ajoista jolloin lauantaimakkarassakin oli lihaa.

Tieteellisempää näkökulmaa saimme lukea marraskuussa kun Niilo Orola selvitteli lisäaineiden käytön saloja, päätyen siihen että makkara on hyvin monimutkaisten molekyylien kokonaisuus, jonka muodostavat rasva, liha, vesi ja aromaattiset mausteet. Analyyttinen linja jatkui joulukuussa kun Mikko Makkonen tarkasteli makkararaa globalisaation puristuksessa ja nosti esille yhdentyvän Euroopan vaikutuksen paikalliseen makkarakulttuuriin.

Kilpailujakin makkaranvalmistajien kesken järjestetään, tammikuussa saimme lukea Ari Kärkösen muistiinpanoja Makkaramestari-kisasta. Nehän järjestetään vuosittain Tammelan Makkaramarkkinoiden yhteydessä, tänä vuonna lauantaina 19.6.2004. Käykääpä paikalla!

Sinappi nostettiin pöydälle helmikuussa kun perustajajäsen Ari Teräväinen antoi neuvoja sen oikean sinapin valintaan. Maaliskuussa kokelasjäsen Olli Ravela taas mietiskeli kyytipoikien valintaa; ottaako olutta, viiniä vai teräviä makkaran kera?

Naisen näkökulmaa makkaraan saimme lukea huhtikuussa kun Jaana Reiju jakoi kanssamme ajatuksiaan ja muistojaan erilaisista patukoista.

Jatkossa näillä sivuilla tullaan edelleen julkaisemaan näkemyksiä makkaraan liittyvistä asioista. Uutuutena alamme esitellä kuukauden makkaran, eli käymme läpi erilaisia makkaratyyppejä. Ensimmäisenä esittelyyn pääsee ryynimakkara kesäkuussa.

Toivotan sinulle sekä kaikille lukijoillemme lämmintä ja lihaisaa grillimakkarakesää!

 

Tämän kuun kommentaattori
jyri
 Jyri Jämsä,
AKS:n puheenjohtaja
 
Kirjoita kommenttisi AKS:n vieraskirjaan!
Lue myös edellisen kuukauden juttu
.
Olet kävijä numero tänä vuonna.

Akateeminen Kiuas-Seura r.y. on vuonna 1991 perustettu rekisteröity yhdistys. Sen tarkoituksena on makkaroiden aistinvaraisen arvioinnin edistäminen ja siihen liittyen hyvästä suomalaisesta makkarasta ja sen valmistajista kertominen. AKS on täysin riippumaton ja toimii kuluttajanäkökulmasta. Toimintansa aikana AKS on maistellut ja arvioinut makkaroita 30 eri maasta.